Heden, verleden en toekomst op je bord: Koninklijk dineren bij De Maaltuin

Vorige week vrijdag was ik (Karin, redacteur bij de The Colour Kitchen) op bezoek bij mijn collega’s van The Colour Kitchen On Tour. Samen met De Maaltuin organiseren zij pop-up restaurants op unieke locaties. Locaties met een verhaal.

Dit keer genoten we van een heerlijk viergangendiner in de historische kassen van… Paleis Soestdijk! Het Paleis ontwikkelt zich de komende jaren tot een proeftuin voor innovatie en podium voor ondernemend Nederland. Maar voordat dit nieuwe concept van start gaat, krijgen 115 gasten per avond, 3 weken lang, de gelegenheid om de geschiedenis en een tipje van de sluier van de toekomst van het Paleis te beleven.

Une Grand Tour

De avond start met een rondleiding door het paleis. Met een cocktail in de hand met appel en kaneel in de hand, waan ik mij even terug in de tijd. Kaneel kwam naar Nederland door de VOC-handel. De handelsroute van VOC kwam langs het eiland Ceylon (Sri Lanka) waar de beste kaneel ter wereld groeide.

Terwijl ik nip aan dit heerlijke drankje kijk ik mijn ogen uit in de stuczaal en probeer mij voor te stellen hoe gasten hier vroeger ook ontvangen werden. Vanuit deze zaal, kijk je uit op De Naald van Waterloo. Een gedenkzuil uit 1815 geschonken aan kroonprins Willem Frederik van Oranje, de latere koning Willem II, voor zijn moed en vastberadenheid.

Insecten op je bord

Na een blik op de vroegere keuken nemen we een kijkje in de toekomst van ons eten. Pien, een afgestudeerde horecaprofessional van The Colour Kitchen On Tour serveert ons een klein ijshoorntje met een crème van groenten van Instock (dit concept zet voedselverspilling letterlijk op de kaart) en een crumble van insecten!

Bjørn, een van de projectleiders vanuit The Colour Kitchen On Tour:

“In 2050 zal de wereldbevolking groeien naar ongeveer 9 tot 10 miljard mensen. Er zal dan 70% meer voedsel nodig zijn. We moeten dus op zoek naar alternatieven voor vleesproductie. Een mogelijk alternatief is het kweken van insecten. Een stuk duurzamer dan vlees en rijk aan eiwitten. Voor de amuse leek het ons een leuk idee om gasten insecten te serveren, verwerkt in een crumble”.

Hoewel ik al eerder insecten heb geproefd blijft het toch weer even wennen maar in combinatie met de crème is de textuur heerlijk.

Potage à la reine

Een wandeling door de tuinen van het Paleis brengt ons naar de kassen. Het Koninklijk Huis zou hier ook menig feestje hebben gevierd. Het meest in het oog springende gerecht is toch wel de klassieke Koninginnensoep. De oudste versie van de Koninginnensoep komt uit Frankrijk en is gemaakt met patrijzenbouillon en amandelbouillon. Door de amandel krijgt de soep haar roomwitte kleur. In onze kommetjes ligt een toastje met granaatappelpitjes en pistachenootjes.

Lubbert, een van de ondernemers van De Maaltuin, legt terwijl hij een prachtige schaal op tafel zet, uit dat de chefs van The Colour Kitchen On Tour het, naar verluidt, originele recept gebruikt hebben voor de soep.

“De koninginnensoep die je tegenwoordig veel ziet is gemaakt met andere ingrediënten. Voor vanavond wilde het verleden naar het heden brengen, eet smakelijk”.

Verhalenvertellers

Voor het hoofdgerecht zijn de chefs de tuinen van het Paleis ingegaan om te wildplukken. De daslook voor de puree komt uit de tuin en uit de omgeving van het Paleis. Ook de honing die gebruikt is voor de jus wordt gemaakt op het terrein van het Paleis.

De skyline van Het Koninklijk Huis vastgelegd in een dessert

Bjørn: “Graag werken we met lokale en duurzame producten bij The Colour Kitchen On Tour. Daarnaast vertellen we graag de verhalen van de producenten waarmee we samenwerken. Dit sluit perfect aan bij het concept van De Maaltuin; beide zijn we verhalenvertellers.”

Tijdens het diner raak ik in gesprek met mijn buren aan de lange tafel in de prachtige kas vol weelderige planten. Ze wonen allemaal in dezelfde buurt in Utrecht en gaan regelmatig met elkaar borrelen of eten.

“Voor ons is dit de eerste keer bij De Maaltuin; tot nu toe ben ik blij verrast door de gerechten. The Colour Kitchen kennen we al van het restaurant op de Oudegracht in Utrecht; een fijn restaurant met een knusse sfeer, lekker eten en een mooi verhaal. Dat de Maaltuin samenwerkt met The Colour Kitchen On Tour vinden we een meerwaarde voor het concept”, aldus mijn buurvrouw.

De klapper op de vuurpijl is toch wel het dessert; een langwerpig bord met Paleis Soestdijk van chocolade met een crème brûlée van griesmeel en frisse Mandarine Napoléon.

Bjørn: “Graag wilden we appeltjes van oranje laten terugkomen. Het drankje Mandarine Napoléon hebben we verwerkt in de gelei en we serveren zelfgemaakte arancello gemaakt van sinaasappels”.

De Maaltuin

De Maaltuin is een reizend pop-up restaurant dat de verhalen van bijzondere locaties vertelt. Kenmerkend zijn de lange eettafels waar je aanschuift en in gesprek raakt met je buren. Het menu is altijd afgestemd op de locatie. Per dag werken er 10 horecaprofessionals vanuit The Colour Kitchen mee en altijd een aantal deelnemers van het lesprogramma. Bjørn: meewerken bij De Maaltuin is een echte leerervaring”.

Niet gelukt om een kaartje te bemachtigen voor De Maaltuin bij Paleis Soestdijk? De kaartverkoop voor De Maaltuin in de Botanische Tuinen van 23 mei t/m 9 juni is gestart!  Wandel door de mooiste tuinen van Utrecht, beleef de verhalen achter het groen en dineer aan grote familietafels tussen het groen. Hou ook de website in de gaten voor de kaartverkoop voor De Maaltuin in Rotterdam van 9 t/m 19 mei.

The Colour Kitchen On Tour inhuren voor je evenement?

Surf naar onze website voor meer informatie of neem contact op met onze salesafdeling via on.tour@thecolourkitchen.com of via 06 – 40 30 30 09.