Leerlingen aan het woord

Leerling Kevin Salesman: horeca-assistent in opleiding

‘The Colour Kitchen gaf me een gouden kans’

Kevin volgt sinds maart 2015 de opleiding tot horeca-assistent en loopt nu stage bij restaurant Artist in Heeze. Hij heeft het ontzettend naar zijn zin bij zijn stage en bij The Colour Kitchen, maar de weg hier naar toe was niet gemakkelijk  en ging niet vanzelf.

‘The Colour Kitchen gaf me een gouden kans’

Speciaal onderwijs

Op de basisschool merken de leraren dat Kevin meer begeleiding nodig heeft om goed mee te komen. Er volgen verschillende onderzoeken en uiteindelijk wordt Kevin gediagnosticeerd met ADD. Dat is niet niks. Want wat moet je nu als ouders? Hulp van school krijgen ze niet, maar het is duidelijk dat hij meer structuur en ondersteuning nodig heeft. Dat krijgt hij op De Tourmalijn, een school voor speciaal onderwijs, maar op zijn twaalfde krijgen zijn ouders bericht dat Kevin niet kan blijven. Een andere school zou misschien de oplossing zijn: De Hilt, ook een school voor speciaal onderwijs. Onverwachts valt er een brief op de mat met daarin het verlossende woord. Hij mag naar De Hilt. Fijn en moeilijk tegelijk. Tot vreugde van moeder Linda komt Kevin de eerste dag enthousiast thuis en wil hij niet meer weg bij De Hilt.

Van het foute pad de weg naar de keuken vinden

Aanvankelijk gaat het prima met Kevin op De Hilt. Hij doorloopt de eerste 2 jaar en volgt drie keer in de week de colleges van interieurbouw. Dan gaat het mis. Hij krijgt nieuwe vrienden die een slechte invloed op hem hebben en hem het foute pad optrekken. Zijn moeder ziet hem langzaam veranderen en vraagt om hulp. Uiteindelijk krijgt Kevin naschoolse dagbehandeling voor drie keer in de week.

Linda hoopt dat het beter gaat met Kevin, maar helaas blijkt dat schijn. Kevin zit totaal niet lekker in zijn vel en trekt veel negatieve aandacht. Ook met interieurbouw komt hij niet verder vanwege het vereiste vak wiskunde wat niet zijn sterkste kant is.

Kevin besluit dat hij dan wel kok wil worden. Hij doet her en der snuffelstages en komt erachter dat hij het koken erg leuk vindt. Helaas blijkt het vinden van de juiste begeleiding nog een hele opgave. De Rooi Pannen is te hoog gegrepen voor hem, dus neemt Kevin genoegen met stages waarbij zijn voornaamste bezigheid afwassen is. Op een gegeven moment wordt Linda gevraagd om op gesprek te komen bij De Hilt. De school vertelt Linda dat Kevin via het UWV een opleiding kan volgen bij The Colour Kitchen.

’Ik hoef me niet te bewijzen, ik hoef alleen maar te laten zien wat ik kan!’

Gouden kans

Meteen nadat ze hebben gehoord over The Colour Kitchen zijn ze enthousiast en zien het als een gouden kans. Kevin en zijn moeder Linda maken kennis met Iris, coach van The Colour Kitchen Grand Café (High Tech Campus) in Eindhoven. Hier loopt hij een aantal dagen mee en vindt het meteen super leuk, maar net iets te hectisch. Rabobank Dommelstreek biedt uitkomst, want Kevin is meteen verkocht!

Onze Kevin

In korte tijd is er veel voor Kevin veranderd: ‘Ik ben van een hele, hele, slechte situatie, naar een hele goede situatie gegaan. Ik heb minder stress en voel me eindelijk begrepen. Ik hoef me niet te bewijzen, ik hoef alleen maar te laten zien wat ik kan.’

Dat beaamt zijn moeder volmondig, want Kevin zit helemaal op zijn plek: ‘Je ziet het aan zijn houding: dat hij doet wat hij leuk vindt. Het heeft te maken met het begrip dat hij krijgt. Zowel van The Colour Kitchen als van de medewerkers van Rabobank Dommelstreek. Toen Johnny en ik bij de Rabobank waren voor een rondleiding, zeiden we tegen de gastvrouw, dat we de ouders van Kevin zijn. De reactie van de gastvrouw was hartverwarmend. “Oh, van ónze Kevin! Welkom.” Dat deed me heel veel.’

'Zonder The Colour Kitchen was ik niet zo ver gekomen! Daar ben ik trots op!’

Kijkje in de toekomst

Nu hij bijna zijn opleiding gaat afronden, kijkt Kevin vooruit. ‘Ik zou graag chef-kok worden in een restaurant. Het liefst bij Artist, want daar loop ik nu stage. Ook wil ik de opleiding tot kok op niveau 2 volgen, maar alleen als het haalbaar is. Of misschien kan ik mezelf omhoog werken in een bedrijf.’ Zijn moeder heeft er het volste vertrouwen in dat hij het ver kan schoppen als hij zo doorgaat en structuur houdt: ‘Hij zit nu lekker in zijn vel en dat is voor mij het allerbelangrijkste.”

Snijtechnieken leren en persoonlijk groeien

Kevin heeft niet alleen alle snij- en draagtechnieken bij The Colour Kitchen geleerd. Ook zijn concentratie is beter geworden en ook zijn moeder merkt dat hij persoonlijk is gegroeid. ‘Ja,’ zegt ze trots, ‘en niet met sprongetjes, maar met mega sprongen. Jullie hebben eruit gehaald wat vele mensen en instanties niet konden...Het boek is geopend, de lieve, goede Kevin komt weer naar boven!’ Daar is Kevin het helemaal mee eens: ‘Zonder The Colour Kitchen was ik niet zo ver gekomen! Daar ben ik trots op!’